Palatul Ghika-Comăneşti

Palatul Ghika-Comăneşti – este un monument istoric, construit în anul 1890, în stilul baroc târziu şi eclectic, de ,,meşteri italieni’’, sub îndrumarea arhitectului Albert Galleron, la comanda proprietarului moşiei, Dimitrie Ghika (1839-1923).

Palatul Ghika a fost resedinta de vara a familiei boieresti. In aceeasi perioada a fost realizata si gara din oras, care este o reproducere a garii din Lausanne.

Invitatii familiei boieresti care ajungeau în localitate aveau doar de trecut drumul pentru a intra pe mosia familiei Ghika.

Marele istoric român Nicolae Iorga, în 1918, în timp ce calatorea pe Valea Trotusului a lasat urmatoarea descriere: Comănești, moșie a familiei Ghica“, iar despre palat, „castelul, o cladire noua, în mijlocul unei gradini foarte frumoase, se gaseste în fata garii smaltuite si încununate cu turnuri, care se pot admira mai mult decât locui sau întrebuinta“.

Palatul este asezat intr-un frumos parc si asa cum arata Ortensia Racovita in „Dictionarul geografic al judetului Bacau” din 1895 parcul avea o intindere de „40 falci” si „era unul din cele mai mari si frumoase gradini din tara”. Continea „doua orangerii si o florarie, pline cu plante exotice din cele mai rare” si se mai aflau aici „cascade, havusuri, un lac mare si mai multe canaluripe care se umbla cu barca, insule cu pavilioane si chioschiuri… „.

Palatul Ghika din Comănești are o arhitectură frumoasă, fiind de inspirație franceză. Este construit pe două niveluri destul de înalte în care se regăsesc o multitudine de camere care trezesc curiozitatea si admiratia publicului ajuns aici în căutarea de frumos și artă.

Stilul neoclassic al Palatului Ghika din Comănești a atras de-a lungul vremii mii de turiști, interesați de arhitectura acestuia, care impresionează prin măreție și grandoare.

Parcul si palatul au fost resedinta familiei pana in 1946, dupa care a primit numeroase destinatii care au dus la degradarea acestuia. In 1979 au avut lucrari de restaurare si amenajare.

In palat functioneaza Muzeul de Etnografie si Arta „Dimitrie N.Ghika – Comanesti” cu piese etnografice din microzona Trotusului de munte ( Palanca-Dofteana ) si lucrari de pictura contemporana romaneasca provenite din patrmoniul Muzeului de Arta-Bacau.

În prezent muzeul funcţionează în subordinea Consiliului Local al oraşului Comăneşti. Colecţia, realizată de etnograful Dorinel Ichim şi muzeografa Steliana Roşu, cuprinde obiecte privind ocupaţiile tradiţionale din zona Trotuş şi obiceiurile de iarnă din aceeaşi zonă, meşteşuguri, industria casnică, ţesături de interior, costume tradiţionale.

Colecţia de artă contemporană românească include lucrări de Ilie Boca, Sabin Balaşa, Gheorghe Velea, Aurel Stanciu şi alţii. Muzeul s-a îmbogăţit recent cu o colecţie de trofee de vânătoare, goblenuri cu teme cinegetice şi alte obiecte legate de vânătoare, donaţie a unui medic local.

Dimitrie Ghika-Comăneşti (1839-1923) este descendentul unei familii ilustre, care a dat, începînd cu secolul al XVII-lea, mai mulţi domni ai Moldovei şi Ţării Româneşti.

Dimitrie Ghika a fost doctor în drept al Universitatii din Berlin, prefect de Bacău, deputat în Parlamentul României şi magistrat, dar în acelaşi timp un pasionat explorator şi geograf.

Pasionat de vânătoare şi de natură, a devenit membru al Societăţii Române Regale de Geografie. A călătorit mult în România şi în străinătate.

A fost conducatorul expediţiei din Somalia Cornul Africii, în anul 1895 împreună cu fiul său Nicolae, de unde a adus nenumarate trofee cinegetice şi botanice pe care le-a donat Muzeului de Ştiinţe Naturale Grigore Antipa din Bucureşti. In urma acestei expeditii a scris ,,O espediţie română în Africa.,,

Iar fiul său Nicolae Ghica-Comănești (1875, Comănești — 1921, București) a fost un explorator și om politic.
Nicolae Ghica făcut studii de drept la Lausanne și Geneva, a fost atașat diplomatic la Paris, guvernator al Bancii Naționale a României, președinte al Fondului forestier și ministru în Guvernul Marghiloman.

Linkuri

preluare https://jurnalfm.ro/

preluare http://www.valeatrotusului.ro/

Adaugă la favorite legătură permanentă.